Desaťročný výskum na Weizmannovom inštitúte by mohol v budúcnosti vydláždiť cestu pre nízku emisiu výroby uhlíka v oblasti biopalív, jedla a mohol by pomôcť zo vzduchu odstrániť nadmerný CO2 spôsobujúci globálne otepľovanie.
Vo svojom neobyčajnom objave, ktorý môže byť začiatkom prechodu ku karbónovo neutrálnemu palivu, výskumníci z Weizmannovho Inštitútu vyprodukovali geneticky upravenú baktériu schopnú žiť z CO2 namiesto cukru.
Rastliny a kyanobaktérie žujúce v oceáne používajú systém fotosyntézy berúc energiu zo svetla. Premieňajú tak CO2 na formu organického uhlíka, z ktorého môže vzniknúť DNA, proteíny a tuky.
Keďže je však ťažké geneticky upraviť organizmy schopné fotosyntézy, tím z Weizmannu zobral baktériu E.coli a strávil desať rokov odstavovaním ju z cukru, učiac ju namiesto toho „jesť“ CO2.
Naučili baktériu premeniť CO2 na organický uhlík nahradzujúc tak energiu slnka – rozhodujúci prvok vo fotosyntéze – za látku zvanú metanan, ktorý je taktiež potencionálnym výrobcom čistej elektriny.
Aby baktérie prešli z cukru na CO2, vedci baktérie takmer vyhladovali nedostatkom glukózy, pričom im dávali množstvo CO2. Vyšľachtili niekoľko generácií, aby zistili, či evolúcia dovolí niektorým baktériám zmutovať a prežiť čisto iba na CO2.
Po jednom roku niektorí potomkovia baktérií prešli kompletne na diétu CO2 po evolučných zmenách iba v 11 génoch. V laboratóriu boli baktériám podávane vysoké dávky plynu, avšak pri bežných atmosférických podmienok by baktérie k životu stále potrebovali cukor.