Deň Jeruzalema v Parlamentoch ČR a SR

Prejav Petra Šveca, predsedu ICEJ Slovensko na konferencii “Den Jeruzaléma v Parlamentech ČR a SR”, ktorá sa uskutočnila 6. júna v Poslanecké sněmovně Parlamentu České Republiky v Prahe

Vaša excelencia pani veľvyslankyňa,

vážené členky a členovia Knessetu, panie poslankyne, páni poslanci,

priatelia z Izraela, dámy a páni.

Ďakujem organizátorom za pozvanie, menovite pánu Karlovi Sedláčkovi, s ktorým nás viaže dlhoročné priateľstvo v práci za spoločné postoje v prospech Izraela a snaha o spoločné presťahovanie veľvyslanectiev Českej aj Slovenskej republiky z Tel Avivu do Jeruzalema. A asi to nebude náhoda, že si vybral manželku Darinku zo Slovenska, ktorú týmto srdečne pozdravujem tiež.

Tento rok uplynulo presne 80 rokov, čo dvaja mladí muži, slovenskí Židia, Wetzler a Vrba, zrealizovali úspešný útek z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau pri Osvienčime. Zachránili nielen seba, ale vydali svetu svedectvo, 32-stranovú správu, o obludných zverstvách najväčšej nacistickej továrne na smrť II. svetovej vojny.

Zajtra 7. júna (prejav bol prednesený vo štvrtok 6. júna 2023) uplynie už osem mesiacov od cieleného a barbarského útoku Hamasu na Izrael. Solidarita sveta vyprchala za pár hodín, zabúda sa na viac ako 120 unesených, ktoré sú aj teraz, v tejto chvíli, stále držaní v útrobách Gazy.

História sa opakuje! Tak ako pred 80-rokmi nikto nechcel veriť Wetzlerovi a Vrbovi o továrni na smrť, ani dnes svet nechce počuť o surovosti pohnútok Hamasu. Napriek tomu, že o tom svedčia unesení, stovky dokumentov, ktoré odhalila armáda Izraela. Je to Hamas, inšpirovaný najtemnejšou verziou džihádu, kto premenil Gazu (za miliardy z Kataru, ale aj z EÚ, OSN…) na vojenskú základňu plnú rakiet, či výrobní rakiet.

Na prelome januára a februára som bol pri Gaze. Rozprával som sa s tými, ktorí útok prežili, aj s vojakmi, ktorí v Gaze idú prácne od domu k domu, aby likvidovali hniezda ozbrojencov. Svet nechce pochopiť, že Izrael, ale s ním aj my ako židovsko-kresťanská civilizácia, máme dočinenia so silou, ktorá nie že nechce mier, ale sformovala sa s jediným cieľom, zničiť Izrael a rovnako má na muške aj kresťanov a ďalších. Všetci sme pre nich “neverci”.

Aj dnes sú potrební ľudia s postojmi Wetzlera a Vrbu. Jednotlivcov, církví, občianskej spoločnosti… a to tak na Slovensku, ako aj v Česku, v Európe a vo svete. Ľudí, ktorí budú mať odvahu hovoriť pravdu o tom, čomu Izrael čelí v Gaze, ale aj na severe Izraela.

Tak trochu so závisťou, ale dobrosrdečnou, sledujeme proizraelské postoje tu v Českej republike. Postoje politických lídrov, aj väčšej časti spoločenskej elity.

Vlastne som sa prišiel do Prahy trochu v tomto smere nadýchnuť a nabrať inšpiráciu aj motiváciu.

Na Slovensku sme v rokoch 2021 až 2023 zažili, vďaka pozitívnemu postoju dvoch vlád Eduarda Hegera a vlády Ľudovíta Odora, prehlbenie vzťahov s Izraelom.

V septembri 2021, pri príležitosti 80. výročia prijatia Židovského kodexu, vláda SR jednomyseľne prijala uznesenie o ospravedlnení sa za holokaust počas tzv. Slovenského štátu. 

V marci 2022 bolo prijaté uznesenie Národnej rady SR, pri príležitosti 80. výročia prvého transportu, s ospravedlnením za transporty slovenských Židov.

Som rád, že ako kresťanská organizácia – ICEJ – sme boli aktívne pri tom a osobne som mal možnosť redigovať oba dokumenty pred ich prijatím.

Z môjho pohľadu a aj pre dnešný deň, kedy si pripomíname opätovné zjdnotenie Jeruzalema, považujem za kľúčovú udalosť otvorenie diplomatickej misie Slovenska v Jeruzaleme, teda Slovenský inštitút v apríli 2022 a to rovno na ikonickej adrese King David street. 

Od októbra 2022 som mal tú možnosť ako nestraník viac ako rok zastávať funkciu námestnika ministra hospodárstva a z tohto titulu aj prakticky prispieť k prehľbeniu spolupráce s Izraelom v ekonomikej a inovačnej oblasti.

Najdôležitejšou bola dvojdňová oficiálna cesta bývalého premiéra Hegera v marci 2023, kde som ako člen delegácie mal možnosť absolvovať rokovania s najvyššimi predstaviteľmi štátu Izrael a v septembri 2023, tesne pred poslednými parlamentnými voľbami, navrhnúť a viesť delegáciu a rokovania v rámci prvého izraelsko-slovenského okrúhleho stola o ekonomickej a inovačnej spolupráci.

Po posledných parlamentných voľbách na jeseň 2023 sa vzťahy Slovenska s Izraelom z môjho pohľadu výrazne spomalili. Dôvodom je aj faktická výmena vlády a aj prirodzená zmena časti administratívy. Mrzí ma však, že Slovensko dodnes neposlalo do Izraela žiadneho člena vlády na “solidarity tour”, po minuloročnom masakre Hamasu zo 7. októbra. A pre mňa je napríklad neprijateľné, že Slovensko 10. mája 2024 vo Valnom zhromaždení OSN hlasovalo za rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínu za plného člena tejto organizácie.

Mrzí ma, že Slovensko sa od októbra 2023 od Českej republiky vzďaľuje tak v postoji ku Ukrajine, ako aj ku Izraelu. Vo vzťahu k Izraelu je náš odstup od postoja bývalého partnera v kedysi spoločnej federácii najmarkantnejší. 

O to viac sa aj my v ICEJ Slovensko, ako najviditeľnejšej neziskovej organizácii na Slovensku, snažíme mobilizovať ľudí z občianského, ale aj kresťanského prostredia, aby sme aspoň na mimovládnej úrovni pracovali na formuláci a prezentácii postojov solidarizujúcich s Izraelom.

Dovoľte mi v závere zaželať ku Dňu Jeruzalema pokoj tomuto mestu, tak dôležitému nielen pre identitu židov, ale aj kresťanov a každého, kto si ctí hodnoty slobody.

Happy re-birthday of Israel, happy re-unification of Jerusalem…

…a všetko dobre zo Slovenska želám vám, priatelia tu v Českej republike.

Pekný deň!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *