Za šesť týždňov Izrael zneškodnil toľko teroristov, ako USA za 20 rokov

Autor: Peter Švec – text bol napísaný a uverejnený 30.9.2024 v slovenskom portáli: NM

Cielené akcie zasiahli veliteľskú štruktúru teroristického hnutia Hizballáh. Minulý víkend sa šéf proiránskej organizácie Hasan Nasralláh pred zásahom dostatočne neukryl ani v podzemnom bunkri.

Hasan Nasralláh už nežije. Líder najsilnejšej teroristickej organizácie – Hizballáhu, ktorý viac ako tri desaťročia patril k stabilnej zostave najzvučnejších mien teroristov na Blízkom východe zahynul po precíznom útoku izraelských vzdušných síl v piatok podvečer 27. septembra na juhu Bejrútu.

Presne mierená munícia ho zasiahla v ústredí Hizballáhu, ktoré bolo úmyselne vybudované v podzemí husto obývaných civilných zón južných štvrtí libanonskej metropoly.

Zo svojho prísne stráženého úkrytu sa presunul do centrály, aby s asi 20 členmi najužšieho vedenia teroristov mohol sledovať a hodnotiť prejav izraelského premiéra Benjamína Netanjahua počas valného zhromaždenia OSN v New Yorku.  

Dnes vieme, že Izrael urobil rozhodnutie o zneškodnenie hlavy Hizballáhu už v stredu, teda dva dni predtým. Súčasťou plánu bol napríklad aj súhlas šéfa izraelskej vlády Benjamina Netanjahu s rokovaniami o prímerí, ktorý navodil dojem zmiernenia napätia s Iránom a jeho spojencami.

Izraelu sa pripisuje autorstvo pre Hizballáh až potupného útoku na jeho stredné a vyššie kádre cez pagere a vysielačky od 17. septembra. Viacerí v Izraeli práve preto kritizovali Bibiho cestu do USA uprostred eskalujúceho napätia na severnej hranici židovského štátu.

Práve tú Nasralláh vyhodnotil ako okamih nižšieho rizika. Keď Netanjahu dostal tesne po prílete do USA spoľahlivé informácie od tajných služieb, že Nasralláh je „odkrytý”, dal príkaz na jeho zneškodnenie.

Dvojička teroru – Hizballáh a Hamas

Nič z toho, o čom sa píše v doterajších odsekoch by sa nemuselo diať, ak by sa Hizballáh vlani po 8. októbri nepridal k barbarským činom Hamasu v okolí pásma Gazy. Libanonské teroristické hnutie zaútočilo na Izrael spoza jeho severnej hranice.

Za necelý rok vystrelilo na Izrael viac ako 8 000 rakiet, a to vyhnalo z domovov viac ako 60 000 obyvateľov severu Izraela. Hizballáh má mať v dedinách, mestách a horách v (asi 20 km širokom pásme smerom k rieke Lítání ešte viac ako 150 000 rakiet.

Podľa rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701 z augusta 2006, ktorou skončila II. Libanonská vojna, tam však Hizballáh, jeho teroristi a hlavne hrozivé počty munície nemajú čo robiť. A to je maslo na hlave OSN, ktorá tomu mala zabrániť. Dôsledkom toho, že tomu nezabránila je, že to teraz robí Izrael.

Pokrytectvo OSN

Ak teraz OSN namiesto prevzatia zodpovednosti za nefunkčnosť mierového plánu kritizuje Izrael za „eskaláciu napätia”, nemožno to nazvať inak, ako pokrytectvom. Izraelský prezident Jicchak Herzog mesiace vyzýval Západ, aby s tým niečo robil.

USA tiež hovoria o potrebe hľadania „diplomatického riešenia”, čo znie dobre, ale nič to neprináša. Ako napísal Bret Stephens ešte pred smrťou Nasralláha pre The New York Times, “tou správnou úlohou USA v tejto kríze nie je hľadať diplomatické riešenie. USA má Izraelu pomôcť zvíťaziť”.

Ako dodáva, až do útokov al-Káidy z 11. septembra 2001 žiadna teroristická skupina nezavraždila viac Američanov ako Hizballáh. Ten zosnoval útoky na americké veľvyslanectvo a kasárne námornej pechoty v roku 1983, pri ktorých zahynulo 258 Američanov. Obeťami Hizballáhu boli najmä tisíce Izraelčanov, ale teror Nasralláha zabil aj stovky Francúzov, či Nemcov.

Odkrytie Iránu

Bývalý poradca Bieleho domu Jared Kushner za úradovania prezidenta Trumpa stál za historickými Abrahámovskými dohodami z roku 2020 medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi, Bahrajnom a Sudánom na druhej strane.

Kushner teraz na sociálnej sieti po potvrdení smrti Nasralláha napísal: „27. september je najdôležitejším dňom na Blízkom východe od prelomu Abrahámovskych dohôd.“ Hizballáh bol podľa neho nabitou zbraňou namierenou na Izrael. Irán strávil posledných štyridsať rokov budovaním tejto sily ako svojho odstrašujúceho prostriedku. Hovorí preto, že “Irán je teraz úplne odkrytý”.

Bývalý poradca Bieleho domu a manžel Ivanky Trumpovej pripomína, že “väčšina bojovníkov Hizballáhu sa ukrýva vo svojich tuneloch. Každý, kto je ešte stále tam, nebol dostatočne dôležitý na to, aby nosil pager alebo bol pozvaný na stretnutie vedenia… Nevyužiť naplno túto príležitosť na neutralizáciu hrozby je nezodpovedné.“

Podľa Kushnera je toto chvíľa, keď sa treba postaviť za Izrael, ktorý sa usiluje o mier, a za veľkú časť Libanončanov, ktorých Hizballáh sužuje. Správnym krokom Ameriky by teraz bolo “povedať Izraelu, aby dokončil svoju prácu.” Lakonicky zároveň pripomína, že za posledných šesť týždňov Izrael zlikvidoval toľkých zo zoznamu hľadaných teroristov USA, koľko Američania za posledných 20 rokov.

Oslavy v regióne

Izrael aj v nasledujúcich dňoch ukazuje svoju silu. V sobotu napríklad elektronicky prevzal kontrolu nad frekvenciami riadiacej veže letiska v Bejrúte. Blížiacemu sa iránskemu lietadlu so zbraňami pre Hizballáh pohrozil zostrelením. Ešte v irackom vzdušnom priestore sa lietadlo otočilo a vrátilo späť do Iránu.

Na tomto príklade Izrael ukázal západným spojencom, ktorí ho kritizujú za „eskaláciu napätia“, čo na Blízkom východe platí. Diplomacia môže v týchto končinách fungovať až po ukážke rozhodnosti a sily. Nie naopak.

Týmto si Izrael získava nebývalý rešpekt práve v blízkovýchodnom regióne. Stačí pohľad na sociálne siete, ale aj do ulíc nielen izraelských miest, ale aj kresťanských častí Libanonu a sunitských komunít regiónu. Akcie Izraela dokonca oslavovali aj Iránci pred veľvyslanectvom Izraela v Londýne.

Predvolebná opatrnosť USA

Čo bude nasledovať? Izrael dáva najavo, že aby si vynútil dodržiavanie spomínanej rezolúcie OSN, je pripravený aj na pozemnú operáciu na juhu Libanonu. Brzdí ho však administratíva prezidenta Joe Bidena. Obáva sa „veľkej vojny”.

No je za tým cítiť strach Demokratov o preferencie Kamaly Harrisovej pred prezidentkými voľbami. A je aj otázne, ako vážne to myslí samotný Izrael. Je tu oprávnená obáva z druhej Gazy. Hizballáh totiž rovnako ako Hamas nemá problém siahať po krutých metódach.

Schováva svoj arzenál uprostred sídiel civilného obyvateľstva a v budovaní tunelov je možno ďalej ako Hamas v Gaze. Cieľom izraelskej vlády je však návrat obyvateľov severného Izraela späť do svojich domovov. A nemôže si dovoliť tento cieľ nesplniť.

Foto: Peter Kremský

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *